Högsta domstolen frikände journalisten Johanna Vehkoo

Text: Betty Marschan, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.01.2022

Högsta domstolen har bestämt att journalisten Johanna Vehkoo inte gjorde ett brott när hon skrev om Junes Lokka i sitt Facebookinlägg år 2016.

För fem år sedan skrev Johanna Vehkoo på Facebook att Junes Lokka är en rasist, nazist och ”naziclown”. Vehkoo skrev så för att hon trodde att Lokka skulle störa hennes offentliga uppträdande. Vehkoo sade till domstolen att det inte var meningen att texten skulle spridas. Hon hade skrivit den för en mindre grupp människor, men någon hade kopierat och spridit texten vidare.

Ärendet behandlades först i tingsrätten och sedan i hovrätten. Båda tingsrätten och hovrätten dömde Vehkoo till böter för ärekränkning. Ärekränkning betyder att man förolämpar eller smutskastar någon genom att sprida rykten eller använda elakt språk.

Efter att Vehkoo dömdes till böter överklagade hon till Finlands högsta domstol. Högsta domstolen frikände nu Vehkoo. Högsta domstolen ansåg att artikeln var kritik mot Lokkas beteende i politiken och att Lokka själv använder likadana ord. Högsta domstolen sade att Vehkoos val av ord inte var värre än Lokkas egna ord.

Johanna Vehkoo är journalist och facklitteraturförfattare. Hon har fått flera pris för att hon jobbar för yttrandefrihet. Yttrandefrihet betyder rätten att få säga och skriva sina åsikter.

Junes Lokka var medlem i Uleåborgs stadsfullmäktige åren 2017 – 2021. Han är aktivist och kritisk mot invandring. Lokka har själv blivit dömd för att använda ett förolämpande språk.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)