Huggormen är numera fridlyst

Text: Maria Österlund, källor Yle, HBL
Foto: Lehtikuva / Pasi Rein
Artikel publicerad: 09.06.2023

Det är inte längre tillåtet att döda Finlands enda giftiga orm. Sedan början av juni är huggormen fridlyst.

Huggormen är Finlands enda giftiga orm. Hittills har det varit tillåtet att döda den giftiga ormen, men det är det inte längre. Från och med början av juni är huggormen fridlyst. Det säger den nya naturskyddslagen.

I andra länder i Västeuropa har groddjur, ödlor och ormar länge varit fridlysta. Man får inte döda dem, inte ta fast dem eller störa deras liv.

Men i Finland har det varit tillåtet att döda huggormar. Också nu finns det ett undantag i den finländska lagen. Det är tillåtet att fånga en huggorm på sin egen gårdsplan och föra den länge bort.

Det finns faktiskt ännu ett tillägg i lagen. Det står att om det inte går att föra ormen till annan plats och det blir farligt, är det tillåtet att döda huggormen på sin egen gårdsplan.

Djurvänner anser att tillägget i lagen är onödigt. Reptilforskaren Jarmo Saarikivi vid Helsingfors universitet är en av dem.

– Jag anser att det ytterst sällan, kanske aldrig, blir en sådan situation att man måste döda en huggorm. Man kan fånga in den med en kratta i ett ämbar och föra bort den, säger Saarikivi.

Ormbett kan vara farligt

Det är inte väldigt vanligt att människor blir bitna av huggormar i Finland. Men det händer.

Den som blir biten av en huggorm ska kontakta läkare. För små barn kan ett ormbett vara farligt. Också för hundar och katter kan ett ormbett vara farligt.

 

 

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)