Inga biljetter säljs längre på lokaltågen

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.06.2017

Nu gäller det att ha biljett när man stiger ombord på ett lokaltåg i huvudstadsregionen. Från början av denna vecka säljer inte konduktörerna längre biljetter på tågen.

De flesta som åker regelbundet med lokaltågen i huvudstadsregionen har ett resekort. Resekortet kan antingen vara laddat med restid eller med pengar som man kan betala sin resa med. För dessa resenärer är slutet på biljettförsäljningen inte någon stor sak. Men för turister och andra som använder lokaltågen sällan är det en stor förändring.

Tidigare har konduktörerna sålt biljetter i en del av vagnarna. Nu är det slut på detta. Konduktörerna är kvar, men nu kan de bara ge resenärerna råd och granska biljetterna.

Man kan köpa biljett till lokaltåget i automater som ska finnas på alla tågstationer. VR har ändå inte hunnit installera automater på riktigt alla stationer ännu.

Ett annat sätt att betala tågresan är med en mobilapp som man kan ha i sin telefon eller platta. Man kan ladda ner applikationen, alltså appen, gratis hos Google play, App store eller Windows play. Det finns länkar på resebolagets sida på internet, www.hsl.fi/sv/mobilbiljett

Ett nygammalt sätt att betala sin resa är genom att köpa en engångsbiljett av papp. Dessa biljetter säljs i R-kiosker, många varuhus och stora butiker. Man kan ha denna pappbiljett i sin plånbok och stämpla den i kortläsaren när man stiger ombord på tåget.

Biljetten i papp kostar lika mycket som biljetten man köper i biljettautomaten, 2,90 euro för vuxna inom Helsingfors och 5 euro för en regionbiljett.

Det kan vara bra att börja vänja sig vid att köpa sin biljett på något nytt sätt. Snart kan man inte heller köpa biljetter ombord på spårvagnarna i Helsingfors. Den möjligheten försvinner i slutet av detta år. Också i spårvagnarna kan man betala sin resa med mobilappen eller med en pappbiljett man har köpt i förväg.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)