Inga stora evenemang nästa sommar

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.04.2020

Det blir inga större evenemang i Finland i juni och juli. Det berättade regeringen på onsdagen. Traditionella sommarfester och festivaler kommer alltså inte att ordnas nästa sommar.

Regeringens möte höll på i sju timmar. Man diskuterade vilka regler som är viktiga på grund av coronaviruset. Regeringen beslöt att föreslå att inga större evenemang skulle äga rum före början av augusti. Beslutet gäller evenemang med mer än 500 personer.

Beslutet betyder att sommarevenemang inte hålls i Finland åtminstone i juni och juli. Puistoblues i Träskända och Ruisrock i Åbo har redan tidigare meddelat att evenemangen avbokas i sommar.

Fler tester och smittspårning

Statsminister Sanna Marin berättade hur Finland försöker vinna över coronaviruset. Det görs genom att testa, smittspåra, isolera och vårda. Samtidigt kommer regeringen att småningom minska på begränsningarna.

Nu ska fler människor testas för coronaviruset. På så sätt hittar man de som har blivit smittade. Den som har smittats av coronaviruset ska hållas skilt från andra människor och skötas om ordentligt.

Smittspårning betyder att myndigheterna letar efter de människor som kan ha blivit smittade av viruset. De ska också testas och sedan hållas hemma i karantän i två veckor.

Tidigare begränsningar har fungerat bra i Finland. Coronaviruset har inte spridit sig lika mycket i Finland som till exempel i Italien, USA eller Sverige.

Vad händer nu?

Regeringen berättade också att man nu följer noggrant med allt som händer i Finland. Regeringen följer med hur coronaviruset sprider sig och bestämmer sedan om hurdana gränser som behövs för att skydda folket.

Nästa vecka berättar regeringen om gränser för evenemang med mindre än 500 personer. Möten med mer än 10 personer är förbjudna fram till mitten av maj.

Nästa vecka ska regeringen också bestämma när skolor och daghem får öppna igen. De flesta skolor och daghem är stängda ända till den 13 maj.

Den tredje maj möts regeringen igen. Då planerar regeringen hur begränsningarna småningom avskaffas.

I början av juni kommer regeringen att lämna förslag på hur det ska gå för höstens olika evenemang.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)