Ingen skickas till Afghanistan

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.09.2018

Just nu behandlas inga afghaners asylansökningar. Ingen skickas heller tillbaka till Afghanistan just nu. Myndigheterna vill först utreda hur farligt det är i Afghanistan.

Förra veckan meddelade migrationsverket Migri att man inte behandlar några asylansökningar från personer från Afghanistan.

Polisen meddelade också att man just nu inte skickar tillbaka några personer till Afghanistan som har fått nej på sin asylansökan.

Orsaken till detta är att FN:s flyktingorganisation UNHCR kom med nya riktlinjer om Afghanistan i slutet av augusti. Det sägs att säkerhetsläget i landet är mycket dåligt. Talibaner har nyligen utfört många attacker i huvudstaden Kabul.

Människorättsorganisationen Amnesty säger också att Afghanistan är för farligt för att människor ska kunna skickas dit. FN har meddelat att 1 600 människor har dött i våldsamheter i landet de senaste sex månaderna.

Finland bestämmer själv Inrikesminister Kai Mykkänen säger ändå att FN:s rekommendationer inte binder Finland.

– Migri fattar själv beslut om de riktlinjer som ska tillämpas då asyl beviljas. Finland måste inte följa FN:s rekommendationer, har Mykkänen sagt.

Sammanlagt har 1 147 afghaner ansökt om asyl i Finland de senaste 12 månaderna. Av dem har 465 fått nej på sin anhållan om asyl.

Källor: Yle, Hbl, SPT, STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)