Invandrarflickor hotas av våld

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.08.2019

Invandrarflickor och kvinnor hotas med våld om de inte följer stränga regler. Nu ska man diskutera problemet ordentligt i Finland.

En del invandrarkvinnor och invandrarflickor måste leva enligt stränga regler. De måste klä sig i täckande kläder och kanske ha slöja. De får inte ha vilka hobbyer som helst. Det passar till exempel inte att spela fotboll. De får inte vara ute på kvällen. De får inte umgås med pojkar, särskilt inte med finländska pojkar som inte är muslimer.

De här stränga reglerna beror på att kvinnor och flickor måste upprätthålla familjens heder. Om flickorna bryter mot reglerna får hela familjen skämmas. Det här kallas för hedersregler.

Tidingen Helsingin Sanomat hade nyligen en stor artikel om det här. Unga invandrarkvinnor berättade om att de har misshandlats eller hotats av våld om de inte följer de stränga reglerna. Det är vanligen kvinnornas pappor eller andra släktingar som hotar med våld. En del kvinnor flyr till skyddshem för att komma undan våldet.

Saken ska diskuteras

Finlands inrikesminister Maria Ohisalo säger att man känner till problemet med hedersvåld och att man tar det på allvar. Ohisalo tänker nu sammankalla sakkunniga och medborgarorganisationer för att diskutera våld mot invandrarkvinnor.

Också undervisningsminister Li Andersson säger att man känner till att invandrarkvinnor utsätts för hårt tryck av sina familjer.

– Visst känner man till det här, men saken har inte diskuterats tillräckligt. Den här saken märks nog i skolorna, men lärarna vet inte alltid hur de ska handskas med saken, säger Andersson.

Andersson säger att skolan har en viktig roll. Det är viktigt att eleverna känner att de kan diskutera också svåra saker med de vuxna i skolan.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)