Jämnt resultat i riksdagsvalet

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.04.2019

Riksdagsvalet blev en spännande kamp mellan SDP och Sannfinländarna. SDP är nu det största partiet. Sannfinländarna har ändå bara en ledamot färre än SDP.

Riksdagsvalets rösträkning på söndag var spännande ända tills alla röster var räknade. Först vid midnatt blev det klart att SDP (socialdemokraterna) fick 17,7 procent av rösterna. Sannfinländarna fick nästa lika mycket, 17,5 procent.

Det gick bäst för partierna som varit utanför regeringen, alltså oppositionspartierna. SDP fick 6 nya riksdagsledamöter. De Gröna fick 5 nya ledamöter och Vänsterförbundet fick 4 nya.

Den största överraskningen i valet är att det gick så bra för Sannfinländarna. Sannfinländarna är nu det näst största partiet i Finland. Det gick sämre för SDP än vad prognoserna förutspådde.

Den största förloraren var Centern som förlorade 18 riksdagsledamöter.

Det blir svårt att bilda en ny regering. Inget av partierna är det klart största. SDP, Sannfinländarna och Samlingspartiet är alla ungefär lika stora. De har olika åsikt om exempelvis hur man skall sköta statsfinanserna och invandringspolitiken.

Av 200 riksdagsledamöter är nu 92 kvinnor. Kvinnornas andel i riksdagen har aldrig varit så stor. Kvinnornas andel är störst i De Grönas parti. Av De Grönas 20 riksdagsledamöter är 17 kvinnor.

De riksdagsledamöter som fått flest röster kallar man röstmagneter. Den största röstmagneten var Jussi Halla-Aho från Sannfinländarna. Han fick över 30 00 röster. Den näst största röstmagneten var Vänsterförbundets Li Andersson. Hon fick över 24 000 röster. På tredje plats kom Antti Häkkinen med 20 000 röster.

Riksdagsledamöternas antal kan ännu ändra i åtminstone två valdistrikt. I Egentliga Finland kan SDP eventuellt förlora en plats. Då skulle SDP och Sannfinländarna vara lika stora i riksdagen.

I Lappland får De Gröna kanske en ledamot till. Vi får leva i spänning ända till onsdag då rösterna är kontrollräknade.

Källor Yle, Helsingin Sanomat, Iltalehti

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)