Jordgubbarna mognar sakta i kylan

Text: Petri Kiuttu, källor HU, IL
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 30.06.2014

Vintern är lång, mörk och kall i Finland. Därför njuter finländarna av sommaren så länge och så mycket de kan.

Det finns ett torg i de flesta kuststäder i Finland. Torgen är bra platser att träffa folk. Där får man ofta köpa matvaror av god kvalitet. Ofta är maten som säljs odlad eller tillagad i trakten.

Det finns trevliga torg i många städer. I norra Savolax finns Kuopio torg som är känt för sin kalakukko och för den fina stämningen. I norra Österbotten finns den vita staden Uleåborg som också har ett trevligt torg.

I Åbo i Egentliga Finland och i S:tMichel i hjärtat av Savolax är torgen också trevliga.

– Det säljs färska grönsaker och bär på torget. En del av produkterna som säljs här i S:t Michel är dessutom ekologiska säger torgbesökaren Lassi Rahikainen i Iltalehti.

Många tycker att jordgubbarna och nypotatisen är det bästa med sommaren. Fastän försommaren har varit kall verkar jordgubbsskörden bli bra. De första inhemska jordgubbarna som har odlats på friland börjar säljas den här veckan. De inhemska jordgubbarna är stora och söta.

Jordgubbsodlaren Seppo Matilainen säger att det svala vädret gör att bären till och med blir bättre än när det är varmt.

– När jordgubbarna får mogna i lugn och ro blir de goda och stora, säger Matilainen i Helsingin Uutiset. Matilainen odlar jordgubbar i Klemetskog i Tusby.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)