Juli månad var mycket varm

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.08.2018

Juli månad har aldrig förr varit så varm i Finland som den här sommaren. Också annanstans i världen har vädret varit varmare än vanligt.

I juli talade finländarna hela tiden om det varma vädret. Det är kanske inte så konstigt. Juli var mycket varmare än normalt. Nästan hela juli var det så kallad värmebölja. Det var varmare än 25 grader i skuggan nästan varje dag.

Meteorologiska institutet har mätt temperaturen i över 100 år. Det här årets juli månad var varmast på över hundra år. Allra varmast var det i Vasa. Där var det 33,7 grader varmt den 18 juli.

Det blev ändå inte nytt värmerekord för den varmaste julidagen. År 2010 var det hela 37,2 grader en dag i juli.

Det varma vädret värmde också upp både havsvattnet och vattnet i insjöarna. I många insjöar var vattnet lika varmt som i simhallen, alltså 25 grader eller mera. Men det var inte bara roligt. Det fanns mera blågröna alger än vanligt både i havet och i insjöarna.

Många gillade det varma vädret men det var tungt för gamla och sjuka människor. Fläktar och luftkonditioneringsapparater tog slut i affärerna. Många människor valde att sova på balkongen eller utomhus.

Det var varmt också annanstans än i Finland. I Sverige och Grekland härjade stora skogsbränder eftersom skogarna var så torra. I Sydkorea och i Japan var det varmare än 40 grader.

I Europa var det varmast i Portugal och i Spanien. Förra veckan var där upp till 45 grader.

Vädret blev svalare i Finland i början av augusti. Men i slutet av den här veckan ska det igen strömma varm luft till Finland. Temperaturen kan igen stiga till 30 grader.

På grund av klimatförändringen kan somrarna allt oftare vara mycket varma. Det här säger meteorologen Niina Niinimäki i en intervju för STT.

– Heta perioder blir allt vanligare när klimatet förändras, säger Niinimäki.

– Men trots det kommer vi ibland att ha svala somrar. Alla minns säkert förra sommaren. Då behövde man inte ofta klaga på att det var för varmt, säger Niinimäki.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)