Jussi Halla-aho är ny ordförande för Sannfinländarna

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.06.2017

Europaparlamentariker Jussi Halla-aho är ny ordförande för partiet Sannfinländarna. Halla-aho fick mycket mera röster än de andra kandidaterna.

Halla-aho vann med klara siffror över sin hårdaste konkurrent kulturminister Sampo Terho.

Den 46-åriga Jussi Halla-aho är filosofie doktor. Han valdes första gången till riksdagen 2011. Halla-aho har varit Europaparlamentariker sedan 2014. Han tänker fortsätta i Europaparlamentet trots att han nu är partiledare.

Halla-aho gillar inte mångkultur.  Partiet Sannfinländarna kommer säkert att koncentrera sig på att motsätta sig invandring nu när Halla-aho leder partiet. Halla-aho vill också att Finland lämnar Europeiska unionen.

Valet av Halla-aho leder till svårigheter för regeringsarbetet i Finland. Flera av Centerns och Samlingspartiets politiker har sagt att de inte vill samarbeta med Halla-aho.

Sannfinländarna höll partimöte i Jyväskylä under veckoslutet. Timo Soini som har lett partiet i 20 år slutade då som ordförande. Den 55-åriga Soini är Finlands utrikesminister. Det är osäkert om Soini fortsätter som utrikesminister. Halla-aho vill byta ut sitt partis ministrar om Sannfinländarna fortsätter i regeringen.

Sannfinländarna valde också tre nya vice ordförande på sitt möte. Dessa är Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen och Juho Eerola. De är alla sådana som har liknande syn på saker och ting som nya partiordförande Halla-aho.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)