Jyrki Katainen slutar som statsminister

Text: LL-Bladet
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.04.2014

Jyrki Katainen är både statsminister och Samlingspartiets ordförande. Nu tänker han lämna bägge uppgifterna. Det blir också flera andra förändringar i regeringen.

I juni lämnar Katainen regeringen och avgår från partiledarposten.  Katainen är intresserad av något internationellt uppdrag, till exempel som EU-kommissionär. Katainen anser att regeringen kan fortsätta arbeta även om han och flera andra ministrar byts ut ganska snart.

Det är Samlingspartiets följande ordförande som tar över statsministerjobbet efter Katainen. Många tippar att det kan vara Jan Vapaavuori som blir ny statsminister.

Det finns numera bara 17 ministrar i regeringen. Vänsterförbundet valde att lämna regeringen. Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki och Merja Kyllönen lämnade officiellt regeringen i fredags. Det utnämndes inga nya ministrar i stället för dem.

Det är Socialdemokraterna (SDP) som nu ska sköta kultur- och idrottsministerns arbete som Arhinmäki hade. Det jobb som trafik- och kommunikationsminister som Kyllönen lämnade går nu till Henna Virkkunen. Virkkunen är samlingspartist och kommunminister. Virkkunen tar gärna emot de extra uppgifterna. Hon är också uppställd i vårens val till Europaparlamentet.

– Det här är en uppgift jag gärna tar emot. Men det betyder förstås att jag tvingas göra om mina planer. Jag är också beredd på att jag blir invald i EU-parlamentet i maj. Då blir det ändå förändringar bland Samlingspartiets ministrar, sade Virkkunen i en intervju för Yle nyheter.

Enligt statsminister Jyrki Katainen var en orsak till att man inte utnämnde nya ministrar att man ville spara på lönekostnaderna. En annan orsak är att många av valperiodens reformer redan är gjorda. Det ordnas riksdagsval om ett år. Senast då får Finland en ny regering.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)