Kandidaterna i presidentvalet börjar vara klara

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT
Foto: Lehtikuva, Harry Harkimos bild från riksdagen
Artikel publicerad: 06.10.2023

Finland har presidentval i januari nästa år. Nu är det klart att åtminstone nio personer ställer upp som kandidater. Det ser ut att bli ett spännande val.

Pekka Haavisto ställs upp som kandidat för en valmansförening. Haavisto är medlem i partiet De gröna. Han har också varit partiets ordförande. Haavisto har varit utrikesminister.

Samlingspartiet ställer upp Alexander Stubb som sin kandidat. Stubb har varit Samlingspartiets ordförande. Han har också varit både statsminister och utrikesminister. Just nu jobbar Stubb som professor i EU-universitetet i Florens i Italien.

Partiet Centern ställer upp Olli Rehn. Rehn är chefdirektör för Finland Bank. Han har tidigare varit Finlands EU-kommissionär och ministär. Olli Rehn ställer också upp i valet via en valmansförening.

Mika Aaltola är direktör för Utrikespolitiska institutet. Också han ställer upp i presidentvalet via en valmansförening.

Sannfinländarnas kandidat i valet är Jussi Halla-aho. Halla-aho har tidigare varit Sannfinländarnas ordförande. Han är nu riksdagens talman.

Vänsterförbundets presidentkandidat är partiets ordförande Li Andersson. Hon har tidigare varit undervisningsminister.

Socialdemokraterna, SDP, utnämner officiellt sin kandidat i november. Det blir ändå troligen Jutta Urpilainen. Urpilainen är EU-kommissionär och tidigare finansminister.

Kristdemokraterna har valt sin partiordförande Sari Essayah till presidentkandidat. Essayah är jord- och skogsbruksminister i regeringen. Essayah har tidigare varit ledamot i Europaparlamentet.

Också Paavo Väyrynen samlar in namn så att han kan ställa upp som presidentkandidat för en valmansförening. Det behövs 20 000 ifyllda namnkort för att valmansföreningen kan ställa upp en kandidat. Det är ännu osäkert om Väyrynen kan bli kandidat i valet.

Presidentvalets valdag är den 28 januari. Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna blir det en valomgång till.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)