Korkarna ska sitta fast i förpackningen

Text: Lätta bladet, källor Valio, www.eur-lex.europa.eu (EU lagar)
Foto: Valio
Artikel publicerad: 23.01.2023

Plastkorkar på flaskor och förpackningar får ny design. EU har bestämt att korkarna ska sitta fast i flaskan så att de inte trillar av och skräpar i naturen.

EU, alltså Europeiska unionen har bestämt att alla plastkorkar i Europa ska få en ny design. Korkarna ska sitta fast i flaskan också efter att flaskan har öppnats.

En liten ögla av plast gör att korken inte trillar av. På det sättet följer korken med när flaskor och förpackningar återvinns.

Företaget Valio ska förnya korkarna på alla sina förpackningar som innehåller flytande produkter, till exempel mjölk och grädde. Valio är Finlands största mejeriföretag. Valio berättar att ungefär 200 produkter ska få nya förpackningar med plastkorkar som inte längre trillar av.

EU vill minska på plastskräpet i naturen. EU:s regler kallas för direktiv. EU:s direktiv om engångsplast ska minska på onödiga plastprodukter. Till exempel är korkar, kapsyler och lock av plast mycket vanliga skräp på stränder. Många kommer ihåg att ta med sig den tomma flaskan men glömmer kvar plastkorken.

Nu ska plastkorkarna alltså följa med flaskan till sopstationen eller som flaskpant till butiken. Korkarna på flaskor och förpackningar ska vara förnyade senast år 2024.

För Valios del handlar det om plastkorkarna på bland annat mjölkkartonger, juiceförpackningar och gräddburkar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)