Kvinnor och barn från al-Hol-lägret kom till Finland

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.06.2020

I söndags kom tre kvinnor och nio barn till Finland från flyktinglägret al-Hol. Al-Hol-lägret finns i Syrien. I det här lägret lever människor som är släkt med krigare från terrororganisationen IS.

Tre kvinnor och nio barn kom i söndags till Finland från al-Hol. Barnen är yngre än 10 år.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att Finland hjälpte familjerna att ta sig över gränsen i Turkiet. Haavisto säger att resan var mycket farlig. Kvinnorna och barnen reste genom ett område där det är krig.

Polisen har träffat kvinnorna. Polisen undersöker om de finländska kvinnorna har gjort något brottsligt eller deltagit i terrordåd. Kvinnorna reste frivilligt till Syrien för 6 eller 8 år sedan.

President Sauli Niinistö säger att människor som kommer från al-Hol-lägret kan vara en fara för säkerheten i Finland. Presidenten säger att vi måste ta risken på allvar och undersöka saken.

Sammanlagt tio vuxna finländska kvinnor och ungefär 30 barn har bott i al-Hol-lägret. Två finländska barn som inte hade några föräldrar togs hem till Finland redan i december.

I flyktinglägret al-Hol lever sammanlagt 70 000 människor från många olika länder. Av dessa är 50 000 barn och 20 000 vuxna.

Källor STT, Yle, HS

barn i al-Hol.
Föräldralösa barn i al-Hol-lägret i Syrien. Barnens pappor var IS-krigare som kom till Syrien från olika länder. Sverige, Norge och Danmark har tagit hem barn som har förlorat sina föräldrar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)