Kvinnorna blev intresserade av jakt

Text: Petri Kiuttu, källa Maaseudun Tulevaisuus
Foto: Jari Niskanen
Artikel publicerad: 09.09.2014

Jakt har blivit en hobby för allt fler kvinnor. I fjol tog hela 19 000 kvinnor jägarexamen.

Många kvinnor  blir intresserade av jakt efter att de först har sysslat med hundar och friluftsliv. Enligt Finlands viltcentral är ändå största delen av jägarna fortfarande män. Antalet manliga jägare har hållits lika stort från år till år.

I fjol skaffade nästan 300 000 män jakttillstånd. Största delen av de kvinnliga jägarna är medelålders, 45-49 år gamla. Största delen av de manliga jägarna är äldre, vanligen 55-59 år. Jakt är en populär fritids- sysselsättning i Finland. De yngsta som sysslar med jakt är 10 år och de äldsta är 90 år.

Andjakten pågår Jakten på sjöfågel började i Finland den 20 augusti. Under den här jaktsäsongen får man skjuta  till exempel and, ejder, kanadagås och sothöna. Mest skjuter jägarna änder. Sjöfågeljakten fortsätter fram till slutet av december.

I Finland är det också mycket populärt att jaga älg. Älgjakten börjar den 28 september. Mängden älgar har ändå minskat de senaste åren, en orsak är att de har jagats ganska mycket. Hela 100 000 jägare deltar i älgjakten. I Finland får man jaga bara om man har avlagt jägarexamen och har jakttillstånd. För att få jakttillstånd ska man också betala en jaktvårdsavgift. Den är nu 33 euro per år.

För att få jakttillstånd  måste man ändå först klara jägarexamen som är ett skriftligt prov. Jägare som har för avsikt att jaga hjortdjur och storvilt som björn eller vildsvin, ska också avlägga ett skjutprov.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)