Lagen om könsneutralt äktenskap godkändes

Text: Markku Juusola, källor Yle, FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.12.2014

Riksdagen godkände lagen som säger att personer av samma kön får ingå äktenskap, alltså gifta sig.

Riksdagen röstade om lagen på fredag i förra veckan. 105 ledamöter röstade för att den nuvarande lagen ändras, medan 92 ledamöter ville bevara den gamla lagen. Ursprungligen var det 167 000 finländare som hade krävt en lagändring. De skrev under ett medborgarinitiativ som lämnades till riksdagen.

Hittills har par av samma kön kunnat leva i registrerat partnerskap. Det är nästan samma sak som att vara gift. Men de här paren har inte fått adoptera barn tillsammans. Det har också varit svårt att få samma efternamn.

Med den nya lagen finns det inte längre registrerat partnerskap. I stället ska det vara äktenskap som är lika för alla. Alla som är gifta kan också adoptera barn.

Den här lagändringen har motiverats på många olika sätt. Det finns redan liknande könsneutrala äktenskapslagar  i övriga Norden och i många västländer. I Finland lever redan tusentals barn i familjer där föräldrarna är av samma kön. Familjerna kallas för regnbågsfamiljer.

Den nya äktenskapslagen signalerar att regnbågsfamiljerna är lika värdefulla som andra familjer, säger de som är för lagändringen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)