Lång kö till stöd hos FPA

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.03.2017

Det är långa väntetider för den som söker utkomststöd. Det här är besvärligt för många av FPA:s kunder.

Vid årsskiftet flyttades utbetalningen av utkomststöd från kommunerna till FPA. Allt sedan början av året har det varit långa väntetider.

Stöden har inte betalats ut i tid. Lagen säger att beslutet om utkomststöd bör ges inom sju dagar. Enligt Yle drar flera hundra ansökningar över tiden varje dag. Besluten tar extra lång tid för att FPA har bett om mera utredningar än förut.

Många som ansöker om utkomststöd kan inte använda FPA:s nättjänster. De behöver hjälp för att fylla i ansökan. Det här leder också till förseningar.

Förseningarna har gjort det svårt för många människor. De kan inte köpa tillräckligt med mat och mediciner. De kan inte betala hyran och andra räkningar.

FPA överraskad

Det kräver mycket jobb att behandla ansökningarna om utkomststöd. FPA:s chef Elli Aaltonen medger att den stora mängden arbete överraskade FPA. Aaltonen lovar att FPA betalar räkningarna som kunden inte har kunnat betala på grund av FPA:s förseningar.

Redan i fjol anställde FPA mera personal för att ta hand om ansökningar.

Utkomststödet ska trygga nödvändig utkomst om en person inte har andra inkomster. Varje månad får ungefär 90 000 personer utkomststöd. Största delen av dem är arbetslösa och bor ensamma. Ganska många av dem är invandrare.

Källor FNB, Yle 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)