Läraren Soilimaria Korhonen är Årets klargörare

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 28.05.2021

Priset Årets klargörare går i år till Soilimaria Korhonen. Korhonen är lärare i lätt kommunikation vid yrkeshögskolan Savonia. Hon får priset som tack för ett bra jobb för lätt språk.

Vid den finska yrkeshögskolan Savonia kan man studera lätt språk. Undervisningen i lätt språk har blivit en del av studierna inom social- och hälsovårdsämnena vid Savonia. Soilimaria Korhonen har gjort ett mycket bra jobb för att införa lätt språk i undervisningen.

Vid yrkeshögskolan Savonia övar de studerande lätt språk i simulationer. En simulation är en påhittad situation som motsvarar verkligheten. I simulationer hjälper studerandena invandrare i olika situationer inom sina egna områden. Studerandena använder lätt språk i de här övningarna.

Årets klargörare valdes i år av Kristina Stenman som är diskrimineringsombudsman.

– Savonias exempel är väldigt viktigt för alla som ordnar utbildningar, säger Stenman.

Stenman säger att lätt språk är viktigt inom de utbildningsområden där det finns mycket kundarbete och möten mellan olika människor.

Priset Årets klargörare delades ut på Den internationella dagen för lätt språk den 28 maj. Priset delades ut vid evenemanget Euroopan selkokielet (Lätt språk i Europa).

Hedersomnämnande för information på lätt språk

Stenman valde vinnaren bland tre kandidater. Förutom Korhonen fanns det alltså två andra finalister. Den ena var Institutet för hälsa och välfärd (THL) som hade tydlig information på lätt språk under coronapandemin. Den andra var Yles svenskspråkiga nyheter på lätt språk. Nyheterna sänds på radio Vega och finns också på Arenan. Dessa två finalister fick hedersomnämnande.

THL har gett mycket bra information på lätt språk under hela coronapandemin. THL är en pålitlig källa och ett bra exempel även för andra myndigheter. Yle nyheter på lätt svenska har gett information till personer i Finland som har nytta av lätt språk.

Priset Årets klargörare delas turvis ut av Delegationen för lättläst och Institutet för de inhemska språken.

Klargörarfinalister
Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman (längst till vänster) och representanter för de tre finalisterna: Svenska Yles: Jonas Blomqvist, THL:s Piia Holopainen och vinnaren Soilimaria Korhonen från Savonia.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)