Lättlästa tidningar fick pris

Text: Ella Airaksinen
Foto: Aikakausmedia, Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 25.03.2022

De lättlästa tidningarna Selkosanomat och systertidningen Lätta bladet har fått pris för förnyelsen av tidningarna som gjordes hösten 2021.

De lättlästa tidningarna Lätta bladet och Selkosanomat var med i två tävlingar. Den ena ordnades av föreningen Helsingforsregionens journalister och den andra av tidskriftsorganisationen Aikakausmedia. I de här tävlingarna gav man pris till medier som är bra och till dem som gör dessa medier. De lättlästa tidningarna fick pris i båda tävlingarna.

Selkosanomat och Lätta bladet fick ett av journalistföreningens Salli-pris. I prismotiveringen sades det att reformen som tidningarna har gjort var bra.

– Nu motsvarar de lättlästa tidningarna ännu bättre läsarnas behov, sades det.

Också tidskriftsorganisationen Aikakausmedias Edit-tävling gav pris åt tidningsreformen. Där blev det pris i kategorin årets yrkes- och organisationsmedia.

De lättlästa tidningarna är nu bättre

LL-Bladet gjordes om och fick det nya namnet Lätta bladet hösten 2021. Den finska systertidningen Selkosanomat gjordes också om. I den här förnyelsen gjorde man om både innehållet och tidningarnas utseende, alltså layout.

I förnyelsearbetet funderade man mycket på tillgängligheten. Tidningarna ska vara lätta att läsa och förstå också för personer som har något slags funktionshinder.

Chefredaktör Petri Kiuttu var ansvarig för förnyelsearbetet. Hans arbetakamrat i reformen var journalisten och experten Kaisa Kaatra. Förnyelsearbetet gjordes i samarbete med den finska yrkeshögskolan Metropolia, den tillgängliga webbtjänsten Papunet och med LL-Center som ger ut Lätta bladet.

Petri Kiuttu är glad över prisen.

– Det här är en bra sak för lättlästa medier i allmänhet och för Selkosanomat och Lätta bladet i synnerhet. Det är bra att också medier för specialgrupper får sådana här pris. Prisen var en överraskning men jag tycker att vi har gjort oss förtjänta av dem, säger Petri Kiuttu.

salli-priset
Bild tagen efter den första prisutdelningen hos Helsingforsregionens journalister. Från vänster Tea Sirén, Maria Österlund, Kaisa Kaatra, Petri Kiuttu och Tuomas Aatola.

Texten i den här artikeln är uppdaterad den 31.3.2022.

2 svar på ”Lättlästa tidningar fick pris”

 1. Gratulation till hela jengen.Ni kan vara stolt för
  alla ansträngningen.Jag läser nu Lättabladet fler
  och en gång i veckan två timmar i Svenska
  Clubben enTölö Äldreboende centralen.

  Svara
  • Tack för gratulationen och din hälsning. Fortsätt gärna att läsa Lätta bladet. Många hälsningar från oss på tidningens redaktion!

   Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)