Ledare

Text: Leealaura Leskelä
Foto: FNB-Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.08.2016

Får en politiker säga vad som helst?

De två huvudkandidaterna i det amerikanska presidentvalet, Hillary Clinton och Donald Trump, för just nu hårda valkampanjer. Det är ännu några månader till valet som hålls i november.

I USA är valdebatterna i politiken ofta hårdare än hos oss i Finland. Nu verkar det ändå som om vi inte alls får några sakliga debatter. I stället får vi höra argt skrikande och otroliga uttalanden.

Donald Trump är en mästare på att säga elaka och förvånande saker. Under sommaren har han väckt uppmärksamhet gång på gång genom att kalla sina motståndare för fula saker.

Trump har kallat motkandidaten Hillary Clinton för en djävul. Han har sagt att någon kanske kan skjuta Clinton. Han har också påstått att Barack Obama har startat terrororganisationen IS.

Trump har kallat mexikaner för brottslingar och våldtäktsmän. Muslimer har han kallat för terrorister som inte borde släppas in i USA. Trump har också sagt att valet inte kommer att vara ärligt och att det är massmedierna som är skyldiga till hans problem.

Får en politiker säga vad som helst? Kan han anfalla vem som helst och fylla hela valrörelsen med hatprat? Så verkar det åtminstone nu. Men det kan vara att amerikanernas gräns kommer emot i något skede.

Vi får hoppas att ett liknande sätt att föra valkampanj inte sprider sig till Finland.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)