Li Andersson blev röstdrottning i EU-valet

Text: Maria Österlund, källor HBL, Yle
Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Artikel publicerad: 10.06.2024

Samlingspartiet vann EU-valet i Finland. Det var ändå Vänsterförbundets ordförande Li Andersson som fick mest röster av alla. Och Svenska folkpartiet fick behålla sin plats i EU-parlamentet.

Det var val till Europaparlamentet i söndags. Finländarna röstade inte särskilt ivrigt. Röstningsprocenten var 42 procent. Det var alltså färre än hälften av de röstberättigade som röstade i Finland.

Samlingspartiet vann valet med 24,8 procent av rösterna. Det betyder att ungefär var fjärde väljare röstade på en kandidat från Samlingspartiet. För partiet betyder det att man får fyra platser i EU-parlamentet.

Li Andersson var ändå den som personligen vann valet. Hon fick hela 247 604 personliga röster. Det betyder att hon fick närmare en kvarts miljon röster. Det är rekord för en finländare i ett EU-val.

För Vänsterförbundet var EU-valet en jättestor framgång. Vänsterförbundet blev näststörsta parti. Förutom Li Andersson får partiet två andra ledamöter i EU-parlamentet. Det är en ökning från en till tre ledamöter.

SFP fick sin plats

Anna-Maja Henriksson.
Svenska folkpartiet lyckades behålla sin plats i EU-parlamentet. Det firar partiordförande Anna-Maja Henriksson som nu blir ledamot i EU-parlamentet.

Före valet hade flera gallupar sagt att Svenska folkpartiet kan förlora sin enda plats i EU-parlamentet. Så gick det ändå inte. SFP behåller en plats. Det är SFP:s nuvarande partiordförande Anna-Maja Henriksson som nu blir ledamot i EU-parlamentet.

Galluparna sade också att det skulle gå bra för Sannfinländarna i valet. Det gjorde det inte. Sannfinländarna fick bara 7,6 procent av rösterna i valet. Sannfinländarna gjorde ett mycket sämre val än senast. Partiet får en plats i EU-parlamentet. Den platsen får Sebastian Tynkkynen.

Socialdemokraterna (SDP), Centern och De gröna kom på tredje, fjärde och femte plats i valet. De här partierna får två ledamöter var i EU-parlamentet.

Finland har 15 platser i det nya EU-parlamentet. Sammanlagt finns det 720 platser i EU-parlamentet. Det nya EU-parlamentet samlas till ett första möte i mitten av juli. EU-parlamentet arbetar i fem år, till nästa EU-val.

Finlands EU-parlamentariker: Mika Aaltola, Henna Virkkunen, Pekka Toveri, Aura Salla från Samlingspartiet. Li Andersson, Merja Kyllönen, Jussi Saramo från Vänsterförbundet. Eero Heinäluoma, Maria Guzenina från SDP. Elsi Katainen, Katri Kulmuni från Centern. Ville Niinistö, Maria Ohisalo från De gröna. Sebastian Tynkkynen från Sannfinländarna. Anna-Maja Henriksson från SFP.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)