Livlig diskussion om rasism

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, STT, MTV3
Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Artikel publicerad: 11.08.2023

Den här sommaren har det varit mycket diskussion om rasism i Finland. Flera sannfinländska politiker har väckt uppmärksamhet genom sina rasistiska texter.

Det har kommit fram att flera sannfinländska politiker har skrivit rasistiska texter. Det gäller ministrar som är politiker med mycket makt.

Först var det Vilhelm Junnila som utnämndes till näringsminister. Det kom fram att han hade deltagit i ett evenemang med högerextremister och talat gott om nazister. Det väckte mycket uppståndelse. Junnila lämnade uppdraget som minister efter bara tio dagar.

Wille Rydman fick uppdraget som näringsminister efter Junnila. Efter en tid publicerade tidningen Helsingin Sanomat meddelanden som Rydman hade skickat till sin flickvän år 2016. De här meddelandena var osakliga och delvis rasistiska. Wille Rydman har inte bett om ursäkt. Han har sagt att meddelandena var personliga och inte borde ha publicerats. Rydman fortsätter som näringsminister.

Riikka Purra är Sannfinländarnas ordförande och finansminister. I juli kom det fram att Purra hade skrivit rasistiska texter på en blogg år 2016. Bloggen hette Scripta och hade grundats av Jussi Halla-aho som är Sannfinländarnas tidigare ordförande och numera talman i riksdagen.

Riikka Purra har bett om ursäkt för sina gamla texter. Hon har sagt att hon inte skriver och tänker på samma sätt som för 15 år sedan.

Svårt för regeringen

De sannfinländska politikernas rasistiska texter har gjort det besvärligt för regeringen. Det har lett till konflikter särskilt för Svenska folkpartiet, SFP. En del SFP-politiker anser att SFP inte borde vara med i samma regering som Sannfinländarna. En del SFP-politiker anser att Sannfinländarna är ett rasistiskt parti.

Riksdagen kommer tillbaka från sin sommarpaus i början av september. Då ska regeringen berätta för riksdagen om hur Finland ska arbeta för jämlikhet och mot diskriminering. I september ska riksdagsledamöterna också rösta om de har förtroende för ministrarna Riikka Purra och Wille Rydman.

Wille Rydman.
Näringsminister Wille Rydman svor ministereden i statsrådsborgen i Helsingfors den 6 juli.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)