Livlig trafik från Ryssland till Finland

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.09.2022

Mer än 17 000 ryska medborgare kom i helgen över gränsen till Finland. Trafiken var så livlig att köerna på den ryska sidan var upp till fem kilometer långa.

Det kommer många ryssar till Finland. De flesta fortsätter från Finland till andra delar av Europa eller resten av världen. Ryssarna reser vidare från Helsingfors-Vanda flygplats eller med fartyg.

Förra veckan började många ryssar komma till Finland. Rysslands president Vladimir Putin gav order om mobilisering i onsdags. Mobilisering betyder att Ryssland kallar in män till krig. Ryssland inkallar 300 000 man till krig.

Ryssland behöver fler soldater till Ukraina. Ryssland anföll Ukraina den 24 februari. Men Ryssland har inte lyckats så bra i kriget. Många ryska soldater har dött i Ukraina.

Många ryska män reser nu utomlands för att de inte vill gå med i den ryska armén och kriga. Mer än 260 000 ryska män har lämnat Ryssland.

Finland planerar att förbjuda ryska medborgare från att resa till Finland. Begränsningarna kommer troligen i kraft i slutet av denna vecka.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)