Lucia kommer med ljus i mörkret

Text: Betty Marschan, källor HBL, Folkhälsan
Foto: Lehtikuva, Polvianders familjealbum
Artikel publicerad: 11.12.2021

Finlands Lucia heter i år Tilde Polviander. Luciadagen firas den 13 december. Då ska Finlands Lucia få sin krona av ljus i Helsingfors domkyrka.

Varje år i december väljs Finlands Lucia. I år heter Finlands Lucia Tilde Polviander. Hon kommer från Åland och är 19 år gammal. För ett år sedan var Tilde Ålands Lucia. Tilde har alltså erfarenhet av att vara Lucia.

Tildes hobbyn är musik och dans. Som Lucia vill Tilde sjunga, sprida glädje och hjälpa till med luciainsamlingen. Luciainsamlingen samlar in pengar för att hjälpa barnfamiljer som har det svårt.

Finlands Lucia 2021 kröns av Mika Salminen som är hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, THL. Salminen tycker mycket om Lucia-traditionen. Kröningen, alltså festen då Lucia får sin ljuskrona, hålls måndagen den 13 december klockan 17 i Domkyrkan i Helsingfors.

Luciatraditionen är många hundra år gammal

Lucia firas till minnet av en ung kvinna som levde i Italien för nästan 2 000 år sedan. Hon hade ett svårt liv. Men hon var snäll och hade en stark tro. Därför minns man henne ännu idag.

Namnet Lucia betyder ljusbäraren. Sången Sankta Lucia handlar om heliga Lucia. Sankta betyder helig.

Många städer i Finland väljer en egen Lucia. Också skolor och daghem kan välja en Lucia. På Luciadagen den 13 december klär sig Lucia i en vit klänning med ett rött skärp. Lucia har en krans av ljus på huvudet. Lucia och tärnorna sjunger sånger. Publiken äter Lussebullar och pepparkakor.

December är årets mörkaste månad. Lucia hämtar ljus i mörkret.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)