Lyckan ökar i Finland

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.03.2019

Finland är igen världens lyckligaste land. Skillnaden mellan Finland och det näst lyckligaste landet Danmark har ökat.

FN:s rapport om lycka säger att Finland är världens lyckligaste land. Finland var lyckligast också i fjol.

Bland de lyckligaste länderna finns alla nordiska länder, Holland, Schweiz, Nya Zeeland, Kanada och Österrike.

Rapporten jämför lyckan i 156 länder. Bland de minst lyckliga länderna finns Södra Sudan, Centralafrikanska republiken, Afghanistan, Syrien och Jemen. I de här länderna är det krig, våld och brist på mat. De har också många andra problem. Från de här länderna flyr många människor till andra länder.

Nordiska länderna har en fördel

FN:s rapport om lycka har också fått kritik. Rapporten betonar demokrati, trygghet, tillit och frihet. Kritikerna säger att det är därför de nordiska länderna kommer så högt upp på listan.

Finländarna har förstås funderat varför just vi är så lyckliga. Resultatet hänger ihop med vad man frågar människor och vilka saker man betonar. Det här förklarar Markku Ojanen i en intervju för Yle. Ojanen forskar i ämnet lycka.

FN:s rapport betonar människors upplevelse under en längre tid. Då betonas människors upplevelse av samhället de lever i.

Rapporten kunde också betona människors känslor. Var du glad igår? Njöt du av livet? Var du kanske ledsen? Om man betonar de här frågorna är det Colombia i Sydamerika som är världens lyckligaste land.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)