Madeleine Amoroso är Finlands Lucia 2023

Text: Maria Österlund, källa Folkhälsan
Foto: Folkhälsan / Henrik Schütt
Artikel publicerad: 21.11.2023

Valet för Finlands Lucia är avgjort. Det är Madeleine Amoroso från Helsingfors som kröns till Lucia i år.

– Det känns jätteroligt. Jag ser fram emot att få börja lussa. Jag vill gärna träffa människor och sjunga, säger Madeleine Amoroso.

Enligt legenden var den första Sankta Lucia en flicka från Sicilien i Italien. Hon dog för sin kristna tros skull. Lucia blev senare helgonförklarad.

Att Lucia enligt legenden kom från Sicilien är lite speciellt för Lucia-Madeleine. Hennes farföräldrar kommer nämligen från just Sicilien.

– Jag tror att mina farföräldrar kommer att bli jätteglada när de får höra att jag har valts till Finlands Lucia, säger Madeleine Amoroso.

Kröning på luciadagen

Madeleine Amoroso kröns till Finlands Lucia på Luciadagen den 13 december. Kröningen sker i Helsingfors domkyrka klockan 17. Efter kröningen åker Lucia med tärnor i kortege genom Helsingfors centrum.

Den som vill höra Lucia-Madeleine sjunga kan ta sig till kyrkan vid kröningen. Men man kan också höra Lucia sjunga på tv och radio. Den 13 december sänds Luciamorgon i Yle Fem klockan 8.20, i Yle TV1 klockan 10.40 och i Yle Vega klockan 6.06. Man kan också titta via Yle Arenan vilken tid som helst den 13 december.

Finlands Lucia är ett välgörenhetsprojekt som arrangeras av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och svenska Yle. I projektet samlar man in pengar till familjer som är fattiga eller annars har det svårt.

Efter kröningen börjar Lucia sitt uppdrag att sjunga och sprida ljus och glädje. Lucia och tärnorna gör närmare 100 besök på sjukhus, äldreboenden och olika evenemang på flera orter i Finland. Lucias uppdrag och insamlingen pågår ända till januari nästa år.

Lucia 2022
I fjol var Wilma Grönqvist Finlands Lucia. Bilden är tagen utanför Helsingfors domkyrka efter kröningen.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)