Många bönder tvingas sluta

Text: Maria Österlund
Foto: SLC
Artikel publicerad: 19.05.2022

Lönsamheten har varit dålig inom lantbruket redan länge. Nu är läget så dåligt att många bönder väljer att sluta.

Lantbrukare som producerar livsmedel får dåligt betalt.

– Lönsamheten är så dålig nu att många bönder inte förtjänar något alls. Tvärtom kostar det för bönderna att föda upp djur eftersom djurens foder har blivit så dyrt. Det här säger Mats Nylund som är ordförande för de finlandssvenska jordbruksproducenterna, SLC.

Lönsamheten inom lantbruket har sjunkit redan i tio år. När energipriserna steg år 2021 ledde det till högre kostnader. Också gödsel har blivit mycket dyrare.

När Ryssland anföll Ukraina blev situationen snabbt mycket dålig. Ukraina är ett land som producerar mycket vete och majs som används som foder till djuren. På grund av kriget kan man inte köpa några lantbruksprodukter från Ukraina. Det har lett till att foder till kor, svin och broiler är mycket dyrt.

– Det är faktiskt så dyrt att det inte lönar sig att producera svinkött och broiler. Många bönder väljer att sluta med verksamheten. Men alla kan inte sluta. Många bönder har stora lån och andra har mycket långa avtal. De bönderna måste bara hoppas på bättre tider, säger Nylund.

Nylund anser ändå att det största problemet är att lantbrukarna får dåligt betalt för sina produkter. Bönderna får bara en liten del av det pris finländarna betalar när de handlar i matbutiken.

Butikskedjorna gör bra vinst när de lyckas köpa billigt av livsmedelsindustrin som i sin tur inte har råd att betala tillräckligt till bönderna. Livsmedelsindustri är till exempel mejerier, slakterier, kvarnar och bagerier som förädlar kött, mjölk och spannmål.

– Det här beror på att handeln är väldigt koncentrerad i Finland. Största delen av matbutikerna hör antingen till K- eller S-kedjan. De som säljer livsmedel har egentligen inget val. De måste sälja sina produkter till K och S fast de får dåligt betalt. Om det fanns flera butikskedjor så kunde livsmedelsindustrin och bönderna ha flera möjligheter och kanske få ett bättre pris, säger Nylund.

– En annan sak är att konsumenterna inte heller vill betala mera för maten. Många säger att de vill köpa finländsk mat av bra kvalitet. Det är också viktigt att djuren behandlas bra. Men ändå vill människor helst att maten ska vara billig i butiken, säger Nylund.

1 svar på ”Många bönder tvingas sluta”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)