Många finländare stöder nu Nato

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, Demokraatti
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.03.2022

Nu vill över hälften av finländarna att Finland går med i försvarspakten Nato. Det har skett en stor förändring i finländarnas åsikter.

Stödet för ett finländskt Nato-medlemskap har ökat väldigt mycket. Yle lät göra en opinionsundersökning. Enligt den stöder nu 53 procent av finländarna ett Nato-medlemskap. 28 procent, alltså lite mindre än en tredjedel vill inte att Finland går med i Nato. 19 procent av finländarna är osäkra.

Opinionsundersökningen gjordes förra veckan, ungefär samtidigt som Ryssland anföll Ukraina.

Det finns nu många flera Nato-anhängare än förut. 2017 ville bara 19 procent, alltså ungefär en femtedel, av finländarna att Finland går med i Nato.

När man tittar på de politiska partierna finns det flest Nato-anhängare i Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna. Men i nästan alla partier finns det nu fler som stöder Nato-medlemskap än sådana som motsätter sig det. Fler män än kvinnor är för ett Nato-medlemskap.

Finland och Sverige utanför

Nato är en försvarspakt mellan 30 länder i Europa och Nordamerika. Tanken är att om ett medlemsland blir anfallet så hjälper de andra medlemsländerna det anfallna landet militärt.

USA är det land som leder Nato. De flesta medlemsländerna finns ändå i Europa.

De flesta EU-länderna är medlemmar i Nato, men inte Finland eller Sverige. De andra nordiska länderna, Norge, Danmark och Island är Nato-medlemmar.

Natos generalsekreterare heter Jens Stoltenberg och kommer från Norge. Han har sagt att Finland och Sverige snabbt kan bli medlemmar i Nato.

Om Finland vill bli medlem i Nato är det republikens president som fattar beslutet om ansökan. Det har också talats om att man kanske borde ordna en folkomröstning om Nato-medlemskap i Finland.

jens stoltenberg
Norrmannen Jens Stoltenberg är Natos generalsekreterare.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)