Många har svårt att betala sin elräkning

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.12.2022

Elen är just nu dyr. Många hushåll har svårt att betala sin elräkning. Dessutom är elnätsbolaget Fingrid orolig för om elen ska räcka till.

Både i Finland och i många länder i Europa är man orolig för hur elenergin ska räcka till. I många hushåll är elräkningarna också mycket stora.

Finlands regering funderar på hur man ska kunna stödja hushållen. Det största regeringspartiet Socialdemokraterna har föreslagit att man ska ha ett pristak på el. Det betyder att man skulle bestämma hur dyr elen högst får bli. Om pristaket till exempel är 20 cent per kilowattimme, så behöver man inte betala mera än så.

Ett annat sätt att stödja hushållen är att staten betalar en del av hushållens elräkning.

Riksdagen diskuterade saken på måndagen. Regeringen ska ännu före jul bestämma på vilket sätt man stöder hushållen.

Redan i början av december sänkte staten elskatten. Elskatten är vanligen 24 procent. Men den här vintern är elskatten bara 10 procent.

Osäkert om elen räcker till

Vi använder nu nästan all el vi kan producera i Finland. Det kalla vädret har gjort att det används mera el.

När det är kallt är elen nu mycket dyr. Det behövs mycket el till uppvärmning när det är kallt, därför blir elen dyrare då.

Kärnkraftverket Olkiluoto 3 börjar producera el tidigast i februari.

Elnätsbolaget Fingrid säger att vi borde spara el i hemmen, på arbetsplatserna och i offentliga utrymmen. Många har redan börjat spara. Enligt Fingrid använde finländarna 10 procent mindre el i november i år, jämfört med november i fjol.

Findgrid säger också att vi ska förbereda oss på att det kan bli korta elavbrott den här vintern. Om elen måste brytas kommer vi att få information om det i förväg.

mat i ugn.
Man ska tänka på att använda sparsamt med el också när man lagar mat. Man kan ändå steka skinkan i ugnen med gott samvete. Bilden visar en form med lasagne i en ugn.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)