Många löften till de gamla

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.02.2019

Politikerna försöker hitta lösningar för att göra äldrevården bättre.

Den senaste tiden har det varit många nyheter om att privata vårdhem sköter gamla människor dåligt.

Grundtrygghetsminister Annika Saarikko ordnade ett möte i början av februari. Där försökte man hitta lösningar på problemen som gäller äldrevården. Tjänstemän, och representanter för både vårdarnas organisationer och vårdbolagen Attendo och Esperi Care deltog.

Resultatet blev en lista med 25 punkter som mötets deltagare lovade. Man kom bland annat överens om att personal ska uppmuntras att berätta om de ser saker som inte fungerar på vårdhemmen. De gamla måste få tillräckligt mycket mat. Om saker sköts dåligt ska straffen bli hårdare.

Hur många vårdare? Politikerna funderar på hur många vårdare det behövs för att ta hand om de gamla. Man talar om personaldimensionering. Idag rekommenderas 0,5 vårdare per klient. Det betyder att ett vårdhem ska ha 25 vårdare om där bor 50 gamla. Så är det inte på alla vårdhem. Det är brist på personal och lönen är dålig.

Nu vill alla partier att man gör en lag om minsta antalet vårdare. Då måste alla följa lagen. Många partier vill öka mängden vårdare till 0,7 per klient. Då skulle ett vårdhem med 50 gamla ha 35 vårdare anställda. Alla 35 vårdare jobbar ändå inte samtidigt.

Källor STT, Yle, Demokraatti

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)