Många nya svenska psalmer

Text: Maria Österlund, källor Kyrkpressen, Kyrklig tidningstjänst
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.12.2015

Den evangeliska kyrkans kyrkomöte har godkänt tilläggshäften med nya psalmer. Den svenska psalmboken får 147 nya psalmer och den finska 79 nya psalmer.

En del av psalmerna är kända från andra sammanhang, andra är helt nya. Bland de nya psalmerna finns en sång som var en hitlåt på 1970-talet, nämligen sången Tänk att få vakna. Den blev känd med popstjärnan Cat Stevens på engelska som Morning Has Broken. Ursprungligen är den en folksång från brittiska öarna.

Det finns också helt nya sånger i det nya psalmhäftet. Bland andra  en ny lovsång med text av Susanne Ringell. Den heter Lätta som lekande fiskar. En annan nyhet är en psalm som handlar om kärleken mellan människor. Den heter Kärlek och himmel och är skriven av Henrik Huldén.

Vid sidan av svenska sånger har nu också sånger på andra språk lyfts fram. Det här är för att stödja flerspråkiga familjer och situationer där gudstjänsten hålls på flera språk.

Glada melodier Idén med tilläggshäftet är att de nya psalmerna ska användas ute i församlingarna, vid tillfällen där de gamla psalmerna inte passar lika bra.

Anna Maria Böckerman har varit projektsekreterare för arbetet med det svenska tilläggshäftet. Hon säger att människor är mycket glada över de nya psalmerna.

– De som har sjungit de nya psalmerna säger att de får dem att bli glada, säger hon i Kyrkpressen.

De nya psalmerna ska börja användas vid advent 2016.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)