Många vill bli fåraherdar

Text: Maria Österlund
Foto: Forststyrelsen/Tapani Mikkola, Anne Jokinen, Eveliina Nygren
Artikel publicerad: 08.06.2015

I sommar sköter 83 ganska ovana fåraherdar får på olika håll i Finland. Intresset är rekordstort i år.

Forsstyrelsen har redan i nio år erbjudit intresserade en möjlighet att sköta får under en sommarvecka. Fåren är utplacerade i nationalparker och andra fredade platser där det behövs betande djur. Betandet är ett sätt att hålla naturlandskapet öppet så att det inte växer igen.

I år har Forststyrelsen får och fåraherdar åtminstone i Koli nationalpark, Isojärvi nationalpark, Pyhä-Häkki nationalpark, Näränkä ödegård i Södra Kuusamo och på Hiidenmaa gård.

Det kostar att bli fåraherde, mellan 350 och 400 euro för en vecka.

– Priset är i praktiken en hyra för det hus man får bo i. En del hus är enkla, då är det billigare. De hus som har el och vatten är dyrare. Pengarna går till att hålla huset eller fårens inhägnader i skick, berättar Eveliina Nygren som är specialplanerare på Forststyrelsen.

Nygren berättar att intresset för dessa fåraherdeveckor är stort. I år ansökte över 900 personer om en fåraherdevecka. Fåraherdarna valdes genom lottdragning. Alla blivande fåraherdar intervjuades också och så har de fått information så att de vet vad de ska göra.

Fåraherden behöver inte vara ensam med fåren. Många av husen är så stora att fåraherden kan ta med sig sin familj eller några kompisar.

lammas_korkeampi2
Får är snälla och nyfikna djur som ofta tycker om att umgås med människor. De här fåren är fotograferade i Isojärvi nationalpark.

 

Till fåraherdarnas uppgifter hör att ge fåren vatten varje dag. Man ska räkna fåren morgon och kväll så att man vet att ingen har rymt. Och man ska förstås se till att fåren har det bra, att inget av dem har råkat ut för en olycka.

– Det är inget svårt jobb och om något händer så finns det ett telefonnummer dit man kan ringa, säger Nygren.

Jobbet som fåraherde tar inte hela dagen. Det blir mycket tid över för fåraherdarna och deras familj eller kompisar att göra utflykter. Tanken är att det här är ett sätt att komma ut i naturen och bekanta sig med nationalparkerna.

Anne Jaakkola från Säkylä är en av årets fåraherdar. Hon ska sköta får i Koli nationalpark.

– Mest ser jag fram emot att få vara där det är tyst. Jag ser det här som ett sätt att ha semester i naturen. Jag hoppas också jag får bekanta mig med Koli nationalpark, säger Jaakkola.

Eveliina Nygren säger att fåraherdarna oftast är nöjda med sin vecka som fåraherde.

– Det här är populär verksamhet. Personer som har varit fåraherdar ansöker ofta på nytt. Men fast de redan har erfarenhet av jobbet får de ingen förtur. Det är lotten som avgör vilka som får bli fåraherdar, säger hon.

Nu är det redan för sent att ansöka om att bli fåraherde. Nästa sommars platser lottas ut i januari 2016. Det finns information på adressen www.utinaturen.fi eller www.luontoon.fi.

 

lammas_korkeampi3
Lamm är väldigt söta och ulliga djur. Här bekantar sig några lamm med fåraherden.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)