Många vill grilla på sommaren

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.06.2015

Det är tillåtet att grilla på balkongen, om man gör det försiktigt.

Lagen säger att man får grilla på sin egen balkong. Men man måste se till att grillandet inte medför fara eller stör andra. På egen balkong får man alltså grilla med elektrisk grill eller gasgrill.

Det är ändå förbjudet att göra upp öppen eld på balkongen. Man ska alltså inte använda till exempel en bollgrill där man tänder grillkol för att grilla.

Det är tillåtet att grilla i parkerna, men man får inte tända en brasa där. Nuförtiden är det vanligt att man använder engångsgrillar. Engångsgrillarna är behändiga men de skapar mycket avfall och är därför inte bra för miljön.

Man får inte lämna en använd engångsgrill i naturen. Man måste också se till att man släcker grillen ordentligt. Om man slänger en het engångsgrill i ett sopkärl kan hela sopkärlet börja brinna.

Det är förbjudet att grilla på badstränder. Men det finns grillplatser nära många stränder. Där är det förstås tillåtet att grilla.

På många ställen i naturen, till exempel längs naturstigar, finns det utmärkta grillplatser. Där får man göra upp eld och grilla.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)