Mänskliga rättigheter är viktigast i politiken

Text: Betty Marschan
Foto: Sami Perttilä
Artikel publicerad: 26.06.2023

Veronika Honkasalo är politiker och riksdagsledamot. I riksdagsvalet 2023 valdes hon för andra gången in i Finlands riksdag. Honkasalo tillhör Vänsterförbundet.

Honkasalos modersmål är finska men hon har gått i svenskspråkig skola och talar flytande svenska. För Honkasalo är mänskliga rättigheter viktiga.

Varför blev du politiker?

– Jag bestämde mig för att bli politiker efter valet 2011, när Sannfinländarna vann för första gången. Det fick mig att vilja bli aktiv eftersom Sannfinländarnas politik gjorde mig orolig.

Är du nöjd med ditt val att bli politiker?

– Ja, jag är väldigt nöjd, men det är inte ett lätt jobb. Jag har varit politiker i 10 år nu och riksdagsledamot i över 4 år. Det har varit tungt, men jag är ändå nöjd.

Vad är svårt med att vara politiker och hålla sina löften till väljarna?

– Det svåraste just nu är att man på ett sätt jobbar hela tiden, på grund av sociala medier. Man måste vara aktiv på olika plattformar som Facebook, Twitter, Instagram och nu även Tiktok. Det gör att man alltid måste vara aktiv och svara snabbt. Det är bra för demokratin att vara aktiv i sociala medier, men samtidigt kan det vara jobbigt när människor förväntar sig att man svarar eller kommenterar genast. Politik är som ett maratonlopp, det tar tid att förbättra samhället och samarbeta med andra partier.

Vad är roligast i ditt arbete?

– Det roligaste är när man har arbetat med en politisk fråga under lång tid och ser att saker förändras och blir bättre. Det är också roligt när man kan övertyga människor som inte tänker rösta att det är viktigt att delta och vara aktiv i samhället och sedan höra att de tänker rösta.

Grälar ni ofta i riksdagen?

– Nej, grälen är mera på sociala medier. Där blir det dramatiskt och nästan teatraliskt. Men de möten som inte är offentliga är helt lugna, vi bråkar inte så mycket.

Hur är det att samarbeta med politiker och partier som tänker annorlunda än du?

– Det går faktiskt överraskande bra att samarbeta med partier som Samlingspartiet, eftersom vi vet var vi står ideologiskt. Vi känner till varandras värderingar och förstår i vilka frågor vi tänker olika. Ibland kan det vara svårt att samarbeta med partier som ligger nära oss ideologiskt, som till exempel Socialdemokraterna och De Gröna. Och det är alldeles särskilt svårt att samarbeta med Sannfinländarna på grund av deras hatprat och populistiska åsikter.

Hurdan människa ska man vara för att lyckas som politiker?

– Man måste ha tålamod och vara bra på att tala och uppträda. Det kan vara bra att inte vara alltför blyg. Det är viktigt att kunna komma överens med andra och vara socialt aktiv och nyfiken.

Vad är viktigast för dig? Vilka frågor brinner du mest för?

– Mänskliga rättigheter är den viktigaste frågan för mig. Jämställdhet är också viktigt för mig. Som ungdomsforskare är jag intresserad av barns och ungas välmående. Självklart är även klimat och miljö frågor som jag anser är viktiga.

Hur påverkar du samhället som politiker?

– Ingen är ensam i politiken. Som politiker behöver man samarbeta med andra för att göra förändringar. När jag var med i regeringsförhandlingarna för fyra år sedan kunde jag vara med och påverka utbildningsfrågor i regeringen. Vi fortsatte sedan med att slutföra ärenden om utbildning i riksdagen och utskotten.

Vad vill du göra under de kommande fyra åren som riksdagsledamot?

– Jag vill arbeta för mänskliga rättigheter, stötta olika minoriteter och göra mer för klimatet och miljön. Det kommer bli tuffa år eftersom mitt parti inte är med i regeringen utan kommer att vara i opposition. Men jag ska göra mitt bästa för att påverka och förbättra samhället.

Har du varit med och gjort beslut som hjälper personer med funktionsnedsättningar?

– Jag är med i riksdagens kulturutskott och vi pratar mycket om att inkludera personer med funktionsnedsättningar i samhället. Jag är glad att alla partier stöder dessa frågor. Jag har också varit engagerad i riksdagens nätverk för funktionshindrade. I stadsfullmäktige har jag arbetat för att förbättra stödet till personer som har anhöriga med funktionsnedsättningar.

Vad betyder vänsterpolitik för dig?

– Vänsterpolitik handlar inte om att var och en ansvarar för sin egen lycka. Vi vill att samhället ska vara socialt rättvist och ge alla lika möjligheter, oavsett bakgrund.

Vem?

Namn: Veronika Honkasalo

Ålder: 47 år

Bostadsort: Helsingfors

Födelseort: Villmanstrand

Familj: Två barn, sambo, hund

Yrke: Riksdagsledamot, kommunfullmäktigeledamot, ungdomsforskare

Hobbyer: Litteratur och löpning

Favoritmat: Jag älskar att laga mat, för tillfället är kanske vegetarisk moussaka min favorit.

Viktigt för mig i livet: Min familj, min sambo, mina systrar och mina barn

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)