Mera överhastighet under corona-tiden

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.08.2020

En bil körde av vägen i hög hastighet och kolliderade med ett träd. Det hände tidigt på söndag morgon i Nokia. Tre ungdomar dog i olyckan. Den här sommaren har det blivit vanligare med allvarliga trafikolyckor.

I olyckan i Nokia gled bilen av vägen mellan Nokia och Björneborg. Bilen krockade i hög fart med ett träd. Kollisionen var så kraftig att trädet brast.

Tre unga människor dog i olyckan. En av passagerarna skadades och fördes till sjukhus. Polisen utreder olyckan som grovt äventyrande av trafiksäkerheten, dödsvållande och grovt rattfylleri.

Mindre trafik, mera överhastighet

Under den tid corona-epidemin har pågått har trafiken minskat, särskilt i södra Finland. Många distansjobbar, de sköter alltså sitt arbete hemifrån. Därför har resorna till och från arbetet minskat. Trots det har det inträffat lika många allvarliga trafikolyckor som i fjol.

Det kan finnas många orsaker till olyckorna. Enligt Yles artikel visar Polisstyrelsens statistik att bilisterna nu under corona-tiden kör alldeles för fort oftare än vanligt.

Det är nästan alltid män som kör för fort. Största delen av de som kör fort är män i åldern 18-20 år.

Juha Valtonen är forskningschef på Trafikskyddet. Också han förklarar de ungas överhastighet och olyckor med coronan. Valtonen säger att på grund av olika begränsningar har de unga tvingats vara hemma och inte fått träffa sina kompisar. Många hobbyverksamheter håller paus och restaurangerna har också varit stängda.

Var har de unga haft möjlighet att träffas under corona-tiden? Jo de träffas och kör bil på lugna landsvägar.

Finland har haft som mål att dödsolyckorna i trafiken varje år ska minska. Efter år 2014 har olyckorna ändå inte minskat. Över 200 personer dör i trafiken i Finland varje år.

Källa STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)