Mera pengar till försvaret

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.03.2017

De kommande åren ska Finland använda mycket mera pengar till försvaret.

I mitten av februari kom regeringen med en utredning om hur Finlands försvar måste utvecklas de närmaste åren. Försvarsmakten kommer att få tiotals miljoner mera pengar än nu.

Finland köper nya jaktplan i stället för Hornet-planen som  är gamla. De nya planen kostar mellan sju och tio miljarder euro. Finland köper också nya fartyg åt sjöstridskrafterna.

Finland är berett på att armén har 230 000 soldater om det blir krig. Utredningen visar att soldaterna bör vara fler. Nu ska soldaterna ökas till 280 000.

Säkerheten sämre i Europa Finland lägger mera pengar på försvaret eftersom säkerhets-situationen nära Finland har blivit sämre. Försvarsminister Jussi Niinistö säger att det nu igen är möjligt att ett traditionellt krig bryter ut.

Tidigare tänkte man att risken för krig i Europa och kring Östersjön är liten. Då minskade Finland och flera andra länder sina arméer.

De senaste åren har ändå Ryssland velat bli en stormakt. Ryssland ockuperade Krim av Ukraina. Ryssland stöder också rebellerna i östra Ukraina. Det här har lett till att det finns mera spänningar i Europa.

Finland tänker jobba för ett större försvarssamarbete inom EU. Finland vill också öka samarbetet med Sverige. Utredningen visar att också USA är en viktig partner för Finland.

Om det blir som det föreslås i utredningen är det den största satsningen på försvaret i Finlands historia. Det här säger Ilkka Kanerva som är ordförande för försvarsutskottet i riksdagen. Riksdagen behandlar försvarsutredningen i mars.

Källor FNB, Yle, Ilta-Sanomat, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)