Migrationsverket får kritik

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.09.2016

Asylbesluten i Finland har väckt diskussion. Det sägs att Migrationsverket har för bråttom att fatta besluten. Kritikerna säger att Migrationsverket därför har gjort felaktiga beslut.

Anställda på Migrationsverket har berättat att det finns väldigt mycket att göra och det är bråttom hela tiden. Anställda berättade i tidningen Helsingin Sanomat att brådskan kan leda till felaktiga beslut. En del anställda tror att myndigheterna i Finland vill att de ska fatta negativa asylbeslut.

Statsminister Juha Sipilä säger att regeringen inte styr Migrationsverkets beslut. Sipilä medger ändå att man har mycket bråttom på Migrationsverket. Statsministern säger att det finns möjlighet att överklaga om man tror att man har fått ett felaktigt asylbeslut. Men det kräver att den asylsökande är aktiv och själv överklagar till en domstol.

– Finland följer internationella överenskommelser i den här frågan. Regeringen uppmanar inte Migrationsverket att svara nej på asylansökningarna, säger Sipilä.

Migrationsverket som kallas Migri säger i ett meddelande att man inte med avsikt fattar negativa asylbeslut. Migri säger att det har blivit flera negativa beslut nu eftersom man tittar noggrannare än förut på de asylsökandes bakgrund och trovärdighet.

Det finns ungefär 14 000 personer i Finland som väntar på ett asylbeslut. Bland dessa är 2 500 barn. Migrationsverket lovar att alla som kom till Finland i fjol ska få ett asylbeslut inom det här året. Hittills har 25 000 asylsökande fått ett beslut. 6 000 har fått ett positivt beslut, de får alltså stanna i Finland.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)