Militären intresserar många kvinnor

Text: Petri Kiuttu
Foto: Försvarsmakten
Artikel publicerad: 24.03.2021

Många kvinnor vill göra militärtjänst.

I vår har rekordmånga kvinnor anmält sig till att göra frivillig militärtjänst. Försvarsmakten meddelar att 1 675 kvinnor har lämnat in en ansökan. Det här är mera än någonsin förut.

Statsminister Sanna Marins regering betonar jämställdhet mellan könen. Regeringen har också som mål att hålla försvarsviljan hög och att stärka medborgarnas jämställdhet. Regeringen anser att det är väldigt bra om ett tillräckligt stort antal unga män och kvinnor gör militärtjänst i framtiden.

Allmän värnplikt är inte längre så allmän

Ilkka Kanerva har varit med länge i politiken. Han är försvars- utskottets ordförande. Enligt Kanerva diskuterar man obligatorisk militärtjänst också för kvinnor. Men han säger att saken inte är aktuell just nu.

Kanerva medger att man inte längre borde tala om allmän värnplikt i Finland. Det stämmer inte längre.

– Vår värnplikt är inte längre allmän, den gäller inte alla, sade Kanerva i Helsingin Sanomat.

Var tredje ung man som kommer till uppbåd börjar aldrig eller avbryter sin militärtjänst i förtid.

Av den orsaken är de kvinnor som har gjort militärtjänst allt viktigare för försvaret. Varje år gör ungefär 20 000 unga människor militärtjänst i Finland.

Finlands grannländer har också ett slags allmän värnplikt. Men det är ändå inte många som gör militärtjänsten. I Sverige gör 4 000 unga militärtjänst varje år. Antalet i Estland är 3 000 och i Norge 9 000. I Sverige och Norge berör värnplikten både män och kvinnor.

Källor STT, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)