Mordet på en ung flicka upprör i Valkeakoski

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva/ Mika Kylmäniemi
Artikel publicerad: 30.05.2024

Tingsrätten har häktat en 18-årig man. Han misstänks för att ha dödat den 15-åriga flickan. Våldsdådet skedde i Valkeakoski förra veckoslutet.

Tingsrätten i Birkaland häktade på onsdagen en man som misstänks för våldsbrottet i Valkeakoski. Mannen är 18 år gammal. Han är misstänkt för dråp och för grov våldtäkt av barn. Mannen har redan tidigare dömts för brott. Han har också publicerat hotelser på diskussionsforum på internet.

Flickan som har blivit offer för våldsbrottet är 15 år gammal. Hon hittades död i en skog i Valkeakoski på lördagsmorgonen. Brottet skedde ganska nära flickans hem.

Våldsdådet i Valkeakoski har gjort många människor upprörda, ledsna och bekymrade. Det här allvarliga brottet har också gjort att många känner sig rädda och otrygga.

Polisen säger ändå att det är mycket ovanligt att en ung flicka råkar ut för ett sådant här brott i Finland. Det sker färre brott mot liv i Finland nu än förr. Enligt polisen skedde färre än 60 brott mot liv i Finland år 2023. Till brott mot liv räknas mord och dråp, men också dödsvållande och misshandel som leder till att någon dör.

Våldsbrottet i Valkeakoski är också ovanligt på det sättet att det är sällan brott mot liv sker utomhus på en offentlig plats. I Finland sker brott mot liv oftast inne i en bostad.

gravljus vid en väg
Många har tänt ljus på den plats där flickan dödades. Bild Lehtikuva / Kalle Parkkinen

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)