Niinistös väljarstöd har minskat, Väyrynens stöd har ökat

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.01.2018

Presidentkandidaternas väljarstöd har förändrats. Sauli Niinistö har nu ett mindre stöd än tidigare. Däremot har Paavo Väyrynens stöd ökat betydligt. Pekka Haavisto har ungefär ett lika stort väljarstöd som förut.

President Sauli Niinistös väljarstöd är nu klart mindre än i december. Alma Medias mätning visar att Niinistös väljarstöd var 58 procent i mitten av januari. I december var Niinistös väljarstöd ännu 70 procent. Men Niinistö har fortfarande ett så stort stöd att han kan omväljas redan i första omgången i presidentvalet. Niinistö ställer upp för en valmansförening, inte för ett parti.

Paavo Väyrynen ställer också upp för en valmansförening. Han är den kandidat som har ökat sitt väljarstöd mest. I december ville två procent av väljarna rösta på Väyrynen. I januari är det sju procent av väljarna som tänker rösta på Väyrynen.

De grönas kandidat Pekka Haavisto är den kandidat som är näst populärast. Hans väljarstöd är 14 procent.

Sannfinländarnas kandidat Laura Huhtasaari har ett väljarstöd på sex procent.

Centerns kandidat Matti Vanhanen stöds av fem procent av väljarna. SDP:s Tuula Haatainen och Vänsterförbundets Merja Kyllönen stöds båda av fyra procent av väljarna. Svenska folkpartiets Nils Torvalds stöds av två procent av väljarna.

Förhandsröstningen i presidentvalet avslutas den 23 januari. Valdag är det den 28 januari.

Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna ordnas en andra omgång i februari.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)