Nu är Olkiluoto 3 färdigt

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, IS
Foto: Lehtikuva / Olivier Morin
Artikel publicerad: 22.05.2023

Olkiluoto 3, alltså den tredje kärnreaktorn vid kärnkraftverket på ön Olkiluoto, är färdigt. Reaktorn började producera el med full kapacitet i april.

Det nya kärnreaktorn på Olkiluoto producerar nu el med full kapacitet. Den jobbar alltså för fullt. Olkiluoto 3 borde ha varit klar redan för 14 år sedan. Byggnadsarbetet var besvärligt. Olkiluoto 3 är en ny typ av kärnreaktor. Det finns ingen liknande reaktor i användning någon annanstans.

Världens dyraste byggnad

Olkiluoto 3 är världens dyraste byggnad. Kraftverket ägs av bolaget Industrins Kraft som förkortas TVO. TVO betalade 5,8 miljarder euro för att bygga Olkiluoto 3. Reaktorn ska producera el i 60 år.

Den tredje kärnreaktorn är viktig för Finland. Reaktorn producerar 14 procent av all el som behövs i Finland. Det räcker för uppvärmningen av 750 000 egnahemshus och fem miljoner lägenheter.

Nu när den nya kärnreaktorn blivit färdig kan elpriset också påverkas. Antagligen kommer priset på el inte att variera lika mycket som förra vintern.

Finland har nu fem kärnreaktorer

Olkiluoto 3 är Finlands femte kärnreaktor. Olkiluoto kärnkraftverk har tre kärnreaktorer. Kraftverket i Lovisa har två kärnreaktorer. Finlands tredje kärnkraftverk skulle byggas i Pyhäjoki i Norra Österbotten. Företaget som ville bygga kraftverket ägdes delvis av den ryska staten. Byggnadsarbetet avbröts år 2022 när Ryssland anföll Ukraina.

I framtiden behöver Finland mer kärnkraft. En idé är att bygga flera mindre kärnkraftverk i Finland. Kärnkraft är ett sätt att producera energi utan att släppa ut farliga ämnen i luften. Men det finns också faror med kärnkraft. Kärnkraft producerar farligt avfall som måste lagras under marken i minst 100 år.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)