Nu diskuterar man igen mobbning

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.09.2020

Fyra elever misshandlade en skolkamrat på skolgården i en skola i Vanda. Misshandeln startade en livlig diskussion om mobbning i skolan. Ministrar, riksdagsledamöter och president Sauli Niinistö har deltagit i diskussionen.

Misshandeln inträffade i mitten av september i skolan Kytöpuiston koulu i Vanda. Fyra sjätteklassister slog och sparkade en skolkompis. Det kom en ambulans till skolan och den misshandlade eleven fick första hjälpen. Som tur var, var elevens skador inte allvarliga. Samma elev har mobbats också tidigare.

Polisen undersöker misshandeln. De fyra som misshandlade kan inte åtalas eftersom de är yngre än 15 år.

Efter misshandeln startade en livlig diskussion om mobbning i skolan. Kriminalkommissarie Simo Kauppinen utreder misshandeln. Han betonar att det är föräldrarna som har ansvaret för att mobbningen minskar. Han säger att det är skolan som har ansvar för att man övervakar vad som händer på rasterna i skolan.

Skolorna får mera stöd

– Varje mobbningsfall betyder att samhället har misslyckats med att garantera barnen rättigheter, sade undervisningsminister Li Andersson.

Andersson berättade att regeringen har en plan för att minska på mobbningen. Skolorna ska få flera psykologer och kuratorer som hjälper både elever och lärare.

Förra veckan diskuterade riksdagsledamöterna skolmobbning i riksdagen. Riksdagsledamöterna diskuterade bland annat om mobbarna borde flyttas till andra skolor. Eller om mobbarna borde relegeras. Den som relegeras tvingas vara borta från skolan under en bestämd tid.

Undervisningsminister Li Andersson tycker inte man ska relegera. Hon sade att mobbning är ett invecklat fenomen. Ofta är det många personer som mobbar. Det händer också att den som mobbar själv blir mobbad.

Presidenterna är mot mobbning

President Sauli Niinistö sade att hemmen och de unga själva måste ta ansvar för att mobbningen ska minska.

Niinistö hoppas att de unga funderar på varför de gör andra illa. Också i hemmen borde man fråga varför en ung människa vill en annan ung människa illa.

Också den tidigare presidenten Tarja Halonen deltog i diskussionen. Hon påminde om att mobbningen som tur är har minskat den senaste tiden.

Hon påminde också om att mobbningen har förändrats. Mobbningen och misshandeln i Kytöpuiston koulu filmades. Videoinspelningen sattes sedan ut på sociala medier. Halonen hoppas att skolorna och föräldrarna försöker göra slut på det här.

Halonen betonar att vi alla har ett ansvar när det gäller att minska på mobbningen.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)