Nu färre begränsningar för resor

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.06.2020

Finlands regering tar nu bort många begränsningar för resor som har gällt på grund av coronaviruset. Från och med måndag den 15 juni får finländare resa till sex länder utan att behöva vara i karantän.

Regeringen tillåter nu resor till sex länder. Vi kan nu resa till de baltiska länderna, alltså Estland, Lettland och Litauen. Vi kan också resa till de nordiska länderna Danmark, Norge och Island.

Till de här länderna kan vi resa utan att efteråt behöva hålla oss i karantän. Tidigare har man rekommenderat att resenärer ska hålla sig hemma i karantän i 14 dagar efter en resa. Nu behövs det inte längre efter resor till de här länderna.

Men vi får inte resa till Sverige. Enligt inrikesminister Maria Ohisalo är det så många i Sverige som är smittade av corona. Därför kan vi ännu inte lätta på begränsningarna för resor till Sverige. Man måste ha en viktig orsak för att man ska få resa till Sverige.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger ändå att vi fortfarande ska undvika att resa utomlands i onödan.

Större evenemang snart igen tillåtna

Regeringen lindrade också reglerna som gäller evenemang. Från början av juli är det igen tillåtet att ordna evenemang med fler än 500 deltagare. Sådana stora evenemang kan man ordna utomhus. Det gäller till exempel fotbollsmatcher, kulturevenemang, konserter och sommarteater.

Vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen säger ändå att när det gäller privata evenemang får man fortfarande bjuda in högst 50 personer. Och vi ska fortfarande hålla avstånd till andra människor så att inte coronaviruset kommer åt att sprida sig.

Källor STT, Yle

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)