Nu rekommenderas munskydd i bussar och tåg

Text: Petri Kiuttu, Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.08.2020

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar att man använder munskydd. THL kom med sin rekommendation torsdagen den 13 augusti.

Rekommendationen säger att man gärna ska använda munskydd när man använder kollektivtrafik, alltså när man åker buss, tåg, metro och spårvagn. Det är också bra att använda munskydd på andra platser där man är nära många främmande människor.

Munskyddet skyddar så att coronaviruset inte sprider sig på lätt. Rekommendationen gäller vuxna. Barn och unga under 15 år behöver inte använda munskydd. Den som av någon orsak har svårt att använda munskydd kan låta bli, det finns inget tvång.

Distansarbete rekommenderas

Regeringen rekommenderar att finländarna jobbar på distans och inte åker till jobbet. Rekommendationen gäller Helsingfors och Nyland och området kring Kemi och Torneå.

Orsaken till att människor gärna ska jobba hemifrån är att coronaviruset igen har börjat sprida sig också i Finland. Antalet nya smittfall är större nu i augusti än det var i juli. På torsdagen hade man hittat 41 nya fall.

En del av människorna har smittats på resor utomlands. En del finländare har rest till så kallade riskländer. I dessa riskländer finns det många fler coronasmittade än i Finland.

statyer med mask
Också stenstatyerna på järnvägsstationen i Helsingfors hade fått munskydd.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)