Igen nya coronabegränsningar

Text: Betty Marschan, källor Statsrådet (valtioneuvosto.fi), HBL, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.12.2021

Många människor är nu smittade av coronaviruset. Myndigheterna vill bromsa upp spridningen av viruset genom nya begränsningar. Dessa strängare begränsningar är i bruk fram till den 17 januari. Myndigheterna säger att det handlar om att dra i nödbromsen. Det betyder att man snabbt vill bromsa viruset från att spridas.

Nödbromsen och de nya begränsningarna gäller för hela Finland fram till mitten av januari. Begränsningarna kan ändå vara lite olika i olika delar av landet. Det är de lokala myndigheterna som bestämmer hur nödbromsen ska användas i området.

Till exempel i södra Finland är begränsningarna mycket stränga fram till den 10 januari då alla hallar och allmänna lokaler är stängda. Men till exempel i Kajanaland i nordöstra Finland finns inga nya begränsningar. I Kajanaland är coronasituationen under kontroll.

I många delar av Finland betyder de nya begränsningarna bland annat följande:

  • Matrestauranger måste stänga klockan 20. Barer måste stänga redan klockan 18. Ingen får servera alkohol efter klockan 17.
  • Gym och idrottshallar hålls stängda för alla vuxna, men barn och ungdomar får fortsätta med sina sporthobbyer i många delar av landet.
  • Simhallarna är stängda.
  • Körsångare, dansare och teatergrupper får inte öva i sina träningslokaler.
  • Teatrar och biografer är stängda. Konserter och andra publikevenemang stoppas.

Vad är öppet i hela landet?

Alla butiker får hålla öppet under följande tre veckor. Också köpcentrum är öppna för att man ska kunna gå till butikerna. Men lekplatser inomhus eller andra allmänna mötesplatser får inte användas.

Mera information om begränsningar finns på myndigheternas hemsidor: www.valtioneuvosto.fi/sv/information-om-coronaviruset/gallande-begransningar/sjukhusdistrikt

Först klickar du in på länken ovan och sedan ska du välja den del av landet du vill veta mera om. Då förs du vidare till de lokala myndigheternas sidor som har mera information om lokala begränsningar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)