Nya ministrarna valdes

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.05.2017

I slutet av förra veckan valde regeringspartierna tre nya ministrar. Jari Leppä blir jordbruksminister, Sampo Terho kulturminister och Antti Häkkänen justitieminister.

Den nuvarande regeringen har haft färre ministrar än vanligt. I mitten av regeringsperioden blev det ändå klart att några ministrar har för mycket arbete. Speciellt arbets- och justitieminister Jari Lindström har haft det tungt. Han jobbade så mycket att han blev sjuk. Nu får alla tre regeringspartier en minister till.

Centerns Jari Leppä blir ny jordbruksminiser. Leppä har varit riksdagsman i närmare 20 år. Han har ett lantbruk i Pertunmaa i södra Savolax. Leppäs favorithobby är att spela teater. Han ska vara med i en sommarteater också i sommar.

SampoTerho
Sampo Terho blir ny kulturminister.

Sannfinländarnas Sampo Terho blir ny kulturminister. Han ska också sköta Europa-frågorna. Den nya kulturministern tycker om att läsa. Han gillar både hårdrock och klassisk musik.

Innan Terho blev politiker var han forskare på Försvarshögskolan. Han ställer också upp i valet för att bli ny ordförande för partiet Sannfinländarna. Terho är favorit i valet.

Antti Häkkänen
Antti Häkkänen blir ny justitieminister

Samlingspartiets Antti Häkkänen blir ny justitieminister. Han blir den yngsta ministern i regeringen. Häkkänen är bara 32 år gammal. Häkkänen är jurist. Han anser att justitieministerns uppgift är viktig eftersom det är en viktig del av demokratin att lagar bereds på ett bra sätt.

Häkkänen tycker mycket om att fiska. Han tänker ta tid för att fiska också fastän han blir en minister med mycket arbete.

Presidenten utnämner de nya ministrarna på fredag.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)