Nya regeringen har 19 ministrar

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT
Foto: Lehtikuva / Kimmo Penttinen
Artikel publicerad: 20.06.2023

Finlands nya regering har sammanlagt 19 ministrar. Samlingspartiet har åtta ministrar, Sannfinländarna har sju, Svenska folkpartiet 2,5 och Kristdemokraterna 1,5.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är statsminister i den nya regeringen. Orpo är statsminister eftersom Samlingspartiet vann valet. Det var också Orpo som ledde regeringsförhandlingarna.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra är finansminister. Samlingspartiets Elina Valtonen är utrikesminister. Samlingspartiets Antti Häkkänen är försvarsminister.

Svenska folkpartiets (SFP) ordförande Anna-Maja Henriksson är undervisningsminister. Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah är jord- och skogsbruksminister.

SFP och Kristdemokraterna delar på uppdraget som motions-, idrotts- och ungdomsminister. De delar så att det ena partiet först sköter uppdraget i två år. Sedan tar det andra partiet över och sköter uppdraget de två följande åren. SFP:s Sandra Bergqvist sköter ministeruppdraget de första två åren.

Den nya regeringen har också en minister för social trygghet. Den ministern ska sköta och utveckla socialskyddet. Det är Samlingspartiets Sanni Grahn-Laasonen som är minister för social trygghet.

Sammanlagt har den nya regeringen 19 ministrar från fyra partier. Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna är med i regeringen.

Två kvinnor och en man vid ett bord med mikrofoner.
Svenska folkpartiets ministrar. Längst till vänster Sandra Bergqvist som är motions-, idrotts- och ungdomsminister. I mitten partiordförande och undervisningsminister Anna-Maja Henriksson. Längst till höger Anders Adlercreutz som är Europa- och ägarstyrningsminister.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)