Nya regeringen vill hjälpa pensionärer och fattiga

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.06.2019

Finlands nya regeringsprogram presenterades i måndags. Partiordförandena berättade om programmet på biblioteket Ode i Helsingfors.

I regeringsprogrammet står hur regeringen vill styra vårt land de kommande fyra åren.

Den nya regeringen består av fem partier. Med är SDP (socialdemokraterna), Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP (Svenska folkpartiet).

Regeringen har som mål att skapa många nya arbetsplatser i Finland. Hela 60 000 nya jobb vill man ha. Regeringen vill att 75 procent av de vuxna finländarna ska jobba. Om det här lyckas kan pengarna räcka till för det regeringen vill göra.

Det nya regeringsprogrammet lovar mera pengar till människor med små inkomster, pensionärer och arbetslösa. Pensionärer med liten pension ska få 50 euro mera per månad.

Människor med stora inkomster ska betala lite mera skatt. Regeringen vill ge mera pengar till skolor och utbildning. Det ska inte kosta något att gå i gymnasium eller yrkesskola. Också universiteten ska få mera pengar.

Regeringen höjer skatterna på tobak, sötsaker, läskedrycker och bensin. Det leder till att de här produkterna blir dyrare.

Regeringen vill också ta in flera kvotflyktingar. Finland ska ta emot mellan 850 och 1050 kvotflyktingar per år.

Den nya regeringen tänker ta nya lån. Statens utgifter stiger med 1,2 miljarder euro.

Regeringen får 19 ministrar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)