Nya sätt att bromsa coronaviruset

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.03.2020

På måndagen berättade Finlands regering om nya sätt att försöka bromsa spridningen av coronaviruset. Skolorna avbryter undervisning i klasserna. Över 70 år gamla personer ska helst hållas hemma och undvika direktkontakt med andra människor. Regeringen tar i bruk en beredskapslag som ger regeringen mera makt än vanligt.

På onsdagen tar regeringen i användning en beredskapslag. Den lagen har Finland aldrig förut använt sig av. Beredskaps-lagen betyder att Finlands myndigheter får göra större beslut än vanligt i Finland.  Lagen används för att skydda Finlands befolkning från olika kriser och svårigheter. Nu vill regeringen kämpa mot coronaviruset och har gjort en lista på regler och råd åt finländarna.

Beredskapslagen kan införas om finländarna hotas till exempel av en smittsam sjukdom. Nu anser regeringen och andra partier att koronaviruset är ett sådant hot.

Beredskapslagen ger regeringen till exempel makt att stänga skolor. Från och med onsdagen får eleverna bara distansundervisning. Eleverna ska studera hemma och ha kontakt med lärarna via datorn. Daghemmen hålls öppna tills vidare.

Listan över de nya reglerna är lång. Besök hos äldre och andra riskgrupper i servicebostäder är förbjudna. Museer, teatrar, bibliotek, simhallar och klubblokaler är stängda. Alla finländare som är utomlands ska genast komma hem. Finlands gräns stängs snart och sen får ingen resa på en tid.

Regeringen har också bestämt att stora grupper inte får samlas på allmänna platser. En grupp får högst bestå av 10 personer.

President Sauli Niinistö vädjade också till finländarna.

”Vi behöver alla varandra”

Niinistö tycker att det är viktigt att nu stöda dem som jobbar med kundservice. De är till exempel hälso- och sjukvården och butikspersonal.

Källor STT, Yle, Helsingin Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)