Nya strängare regler för resor

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.08.2020

Finland har gjort reglerna för resor strängare. Människor som kommer från resor ska vara två veckor i karantän

Regeln om karantän gäller resenärer som kommer från länder som myndigheterna inte vill att vi reser till. En person som kommer från ett sådant land till Finland ska vara 14 dagar i karantän. Det betyder att vuxna inte får åka till jobbet och att barn inte får gå till skolan eller dagis, utan de ska stanna hemma. Om någon inte följer reglerna kan myndigheterna tvinga personen i karantän.

I söndags konstaterades 16 nya fall av coronasmitta i Finland. Förra veckan hittade man närmare 30 smittfall. Föregående vecka hittades sammanlagt över 130 nya fall av coronasmitta. Hittills har man sammanlagt hittat över 7 600 fall av coronasmitta i Finland. 333 människor har dött av viruset i Finland. Det här är fortfarande mycket låga siffror jämfört med många andra länder.

Men coronaviruset fortsätter att sprida sig också i Finland. Under juni-juli var smittfallen inte många. Nu i augusti är de flera igen.

Markku Tervahauta är direktör på Institutet för hälsa och välfärd (THL). Han är orolig över att smittfallen igen ökar.

Lasse Lehtonen är direktör för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Han tror att det igen kommer flera coronabegränsningar också i Finland.

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen rekommenderar folk att jobba på distans om det är möjligt.

Källor STT, Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)